Tarta porowa z sosem serowym

Tarta porowa z sosem serowym
  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO:
  • - mąka - 2 szkl
  • - masło - 100 g
  • - jajko - 1 szt
  • - sól - 1 łyżeczka
  • FARSZ:
  • - pory - 3 szt
  • - wędlina - 150 g
  • - masło - 50 g
  • - sól - do smaku
  • - pieprz - do smaku
  • - cebula - 1 szt
  •  SOS:
  • - ser żółty - 100 g
  • - ser pleśniowy ( np. lazur ) - 50 g
  • - śmietana 18% słodka - 1 szkl
  • - jajko - 1 szt
  • - gałka muszkatołowa - do smaku
  • - sól - do smaku
  • - pieprz - do smaku
  • Chodziła za mną … chodziła … i wychodziła!

Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.

Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!

Polecam!

 Zdjęcie - Tarta porowa z sosem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 

CIASTO:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię.

Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nakłuwamy gęsto widelcem.

Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.

FARSZ:

Na patelni roztapiamy masło , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w talarki pory.

Dusimy razem kilka minut.

Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę , dokładnie mieszamy.

Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy. 

SOS:

Ser żółty trzemy na tarce.

Pleśniowy drobno kroimy.

Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.

Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.

CAŁOŚĆ :

Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.

Zalewamy sosem serowym.

Wkładamy do piekarnika na ok. 20 – 25 min.

Zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - Tarta porowa z sosem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów