Tarta orzechowa

To jeden z tych dni, które lubię najbardziej. Od rana nigdzie nie trzeba się spieszyć. Leniwe śniadanie, potem długa kąpiel. Słonce zagląda do okien, zachęca do wyjścia na dwór.
W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie.
Tarta orzechowa
składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru
masa:
- 3 jajka
- 150g orzechów włoskich - posiekanych
- 150g brązowego cukru Muscovado
- 50g miękkiego masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka maki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego kremu dodajemy 100g posiekanych orzechów i mieszamy. Gotowa masę wylewamy na ciasto. Na wierzch posypujemy reszta orzechów. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego!
Uwaga: Myślę, że następnym razem dodam do tarty 1 łyżkę rumu dla fajniejszego aromatu.