Tarta morelowa z amaretto

Tarta morelowa z amaretto

Kiedy ostatni kawałek ciasta dzieli się na cztery, to musi znaczyć, że było wyjątkowo smaczne… Każdy chciał jeszcze raz poczuć jego niezapomniany smak.

Tarta zniknęła równie szybko jak powstał pomysł na nią. Klasyczne kruche ciasto zawsze jest pyszne, a w połączeniu z letnimi, owocowymi smakami nie od dzisiaj jest moją małą, słodką słabością. No i jeszcze te morele – to jedne z moich ulubionych owoców. Mogłabym je jeść bez końca, zaraz obok malin, truskawek, czereśni, wiśni i pozostałych letnich owoców – bez wyjątku. Cały rok czekam z niecierpliwością aż pojawią się na straganach, a kiedy pierwsze pachnące owoce dojrzewają, staram się wykorzystać je jak najlepiej.

I tak powstała tarta morelowa. W założeniach miała wyglądać inaczej, ale zanim się za nią zabrałam, okazało się, że połowa moreli została zjedzona. Dodałam więc do nich rubinowe żurawiny, co dodało tarcie koloru.

Tarta nie należy do trudnych wypieków jeśli tylko pozna się kilka zasad, których nie należy bagatelizować. Kruche ciasto wymaga od nas, że będzie przygotowane z najlepszych składników, szybko, sprawnie i bez zbędnego zagniatania. Tylko do połączenia się składników. Drugim ważnym elementem gwarantującym powodzenie jest temperatura składników, a także później całego ciasta. Składniki, w odróżnieniu do innych ciast muszą być dobrze schłodzone, tak jak ciasto przed wałkowaniem, a także bezpośrednio przed pieczeniem. Zagwarantuje to nam, że będzie wspaniale kruche, lekkie, nie spłynie  i nie skurczy się nadmiernie podczas wypiekania.

Na tak przygotowaną bazę wystarczy już tylko nałożyć owoce. Tarta morelowa z kleksem bitej śmietany to kwintesencja lata i czyta przyjemność jedzenia. Idealna…

Zdjęcie - Tarta morelowa z amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(forma w wyjmowanym dnem o śr. ok. 22-24cm)

  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 kg moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • 100ml amaretto
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do misy malaksera (lub na stolnicę). Dodaj 1 żółtko, 100g masła pokrojonego w kostkę, cukier oraz sól. Ruchem pulsacyjnym rozdrobnij ciasto aż składniki zaczną się łączyć.
  • Jeśli są zbyt sypkie, dodaj łyżkę bardzo zimnej wody i jeszcze raz zakręć ciastem.
  • Jeśli nie posiadasz robota kuchennego z malakserem, wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie zagnieć szybko ciasto dłonią.
  • Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Możesz przygotować podwójną porcję i zamrozić lub przechować ciasto kilka dni w lodówce.
  • Schłodzone ciasto oprósz mąką i rozwałkuj cienko tak, aby średnica odpowiadała wielkości formy.
  • Delikatnie przełóż ciasto do formy i nie rozciągając go nadmiernie wyklej dokładnie całą blaszkę dociskając do brzegów.
  • Nakłuj ciasto widelcem i włóż do lodówki na około 15 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Schłodzone ciasto piecz przez około 15 minut lub do chwili aż brzegi zaczną się rumienić.
  • Gdy ciasto się piecze przygotuj nadzienie.
  • Żurawiny zalej kilkoma łyżkami amaretto i odstaw, aby lekko zmiękły.
  • Na patelni roztop masło. Dodaj połówki moreli i oprósz cukrem.
  • Podsmaż chwilę z obu stron. Podlej pozostałym likierem amaretto i pozostaw na ogniu aż płyn się częściowo zredukuje.
  • Na podpieczone ciasto wyłóż połówki moreli oraz żurawinę i polej powstałym na patelni syropem.
  • Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  • Ostudź.

Smacznego!

Zdjęcie - Tarta morelowa z amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta morelowa z amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta morelowa z amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów