Tarta marcepanowa z gruszkami


Tarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji.
Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna!
Składniki na ciasto:

125 g masła
1 jajko M
szczypta soli
3 łyżki mączki z ksylitolu/cukru
Skladniki na nałożenie:
200 g marcepanu
5 łyżek mleka
3 łyżki amaretto
50 g pistacji - opcjonalnie
4-5 dojrzałych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
1 łyżka ksylitolu+1/2 łyżeczki cynamonu
zmielony ksylitol do obsypania
Wykonanie:
- mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny
- marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować na gładką, smarowną masę. Posiekać orzeszki pistacjowe i wmieszać do masy marcepanowej
- gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ścieniały
- ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 35 cm. Rozsmarować masę marcepanową pozostawiając wolny od masy 10-cm rant. Na marcepanie rozłożyć gruszki. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wolny brzeg ciasta założyć do środka, na gruszki i posmarować mlekiem
- piec w 180!C 25 -30 minut do zezłocenia brzegów
- studzić na kratce. Przestudzony posypać słodkim pudrem z ksylitolu lub cukru
