Tarta malinowo-rabarbarowa
„Rabarbar to warzywo, które doskonale się komponuje z malinami. Niestety trudno razem połączyć te smaki bo gdy mamy sezon na rabarbar to malin jeszcze nie ma w sprzedaży. Można co prawda użyć mrożonych, ale to nie to samo. Ja w dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą bezą. Wyszła z tego doskonała niezbyt słodka (mimo syropu) tarta. Najlepsza jest pierwszego dnia jeszcze lekko ciepła.”
Tarta malinowo-rabarbarowa
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
5 łyżek otrąb owsianych
80g cukru pudru
120g masła
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki zmielonych migdałów
Nadzienie:
500g rabarbaru
2 łyżki cukru
300ml mleka
75ml syropu malinowego (słodzonego)
1 opakowanie budyniu waniliowego
Beza:
2 białka
50g cukru
Umyć rabarbar, usunąć włókna i pokroić w centymetrowe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić aby puścił sok.
Otręby zmielić w młynku. Przesiać na stolnicę mąkę. Dodać zmielone otręby i pokrojone w kostkę masło. Usiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim, wysmarowaną masłem, formę na tratę. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C i upiec ciasto na jasnozłoty kolor.
Rozmieszać proszek budyniowy z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować razem z syropem malinowym. Do gotującego się wlać rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając, zagotować. Odcedzić rabarbar i dodać do budyniu. Wymieszać. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika ustawionego na 180° na pół godziny.
W tym czasie ubić białka z cukrem na sztywno tak aby nie było wyczuwalnych kryształków cukru. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na wierzch tarty nieduże rozetki. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.