Tarta jabłkowo-morelowa czyli Apple-Apricot Crostata

Tarta jabłkowo-morelowa czyli Apple-Apricot Crostata

To naprawdę wspaniała tarta. Nie za słodka i niezbyt kłopotliwa w robieniu.

Zaczynam od ciasta:

60 gram cukru (albo pudru albo drobnego cukru do pieczenia)

230-250 g masła - zimnego i posiekanego na kawałki

2 duże żółtka - albo 3 małe

200-220 g białej pszennej mąki

szczypta soli

Wszystko wrzuciłam do robota kuchennego i zmieszałam szybko na gładkie ciasto. W robocie wygodniej niż ręka i szybciej a efekt taki sam. Można ciasto zrobić w zwykłym mikserze (dużym) z metalowymi nożami.

Gotowe ciasto rozwałkowałam ostrożnie (podsypując mąką) i wyłożyłam nim natłuszczoną formę do tart.

Na to wyłożyłam 3 duże jabłka - obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w średniej grubości plastry (użyłam znów miksera ale powinnam ręcznie na tarce zetrzeć, byłyby ładniejsze plastry). I całość posmarowałam - za pomocą pędzelka - podgrzanym i półpłynnym dżemem morelowym (mały słoiczek - 150 g wystarczy).

Tak przygotowane cisto wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piekłam 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam tartę ok 40-45 minut.

No i to wszystko. A przepis pochodzi z książki THE NEW AMERICAN COOKING Joan Nathan.

Kategorie przepisów