Tarta czekoladowo-gruszkowa
Pogoda nie rozpieszcza, ale jest na to rada ! Rozpieszczamy samych siebie, na przykład kruchą tartą z nadzieniem czekoladowym i gruszkami.
Wypowiedzcie raz jeszcze: " tarta z czekoladą i gruszkami... tarta z czekoladą i gruszkami..." Prawda, że humor od razu lepszy, optymizm powrócił i chęć do działania także. Skoro tak - to do działa. Robimy tartę.
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
NADZIENIE CZEKOLADOWE:
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Następnie gęsto nakłuć ciasto, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut.
W tym czasie gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w pół plasterki. Skropić cytryną.
Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Pozostawić czekoladę do ostygnięcia.
Przestygniętą czekoladę zmiksować ze śmietanką, jajami, cukrem i mąką. Powstały krem wylać na podpieczony kruchy spód. Na kremie ułożyć plasterki gruszek.
Piec w 170 stopniach C przez 20 minut.
Smacznego !
Wypowiedzcie raz jeszcze: " tarta z czekoladą i gruszkami... tarta z czekoladą i gruszkami..." Prawda, że humor od razu lepszy, optymizm powrócił i chęć do działania także. Skoro tak - to do działa. Robimy tartę.
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
- 150 g zimnego masła
- 240 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
NADZIENIE CZEKOLADOWE:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 120 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 gruszki
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Następnie gęsto nakłuć ciasto, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut.
W tym czasie gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w pół plasterki. Skropić cytryną.
Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Pozostawić czekoladę do ostygnięcia.
Przestygniętą czekoladę zmiksować ze śmietanką, jajami, cukrem i mąką. Powstały krem wylać na podpieczony kruchy spód. Na kremie ułożyć plasterki gruszek.
Piec w 170 stopniach C przez 20 minut.
Smacznego !