Tarta czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami

Tarta czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami

Dzisiaj drugi po Eton Mess przepis na wykorzystanie domowych bez. Tarta ze wspaniałym śmietanowym wypełnieniem. To był prezent dla mojego taty w Dniu Ojca.

 

Zdjęcie - Tarta czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

spód:

220 g mąki krupczatki

30 g kakao

szczypta soli

100 g masła

100 g cukru pudru

1 jajko

nadzienie:

500 ml śmietany 36%

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki cukru pudru

250 g truskawek

kilkanaście bez

 

1. Mąkę przesiewamy razem z kakao, cukrem i solą. Siekamy razem z zimny masłem.

2. Formujemy kopczyk z dołkiem pośrodku – wybijamy do niego jajko.

3. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy z niego kulę i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

4. Następnie rozwałkowujemy ciasto (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) do grubości około 5 mm.

5. Formę do pieczenia tart smarujemy olejem roślinnym lub masłem i wyklejamy ją płatem ciasta (aż po górne krawędzie).

6. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.

7. Po ostygnięciu spodu wyjmujemy go z formy i przekładamy na paterę do ciast.

8. Schłodzoną przynajmniej przez 12 godzin śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym.

9. Bitą śmietaną wypełniamy czekoladowy spód. Na nim układamy bezy i połówki truskawek.

10. Podajemy tartę-torcik mocno schłodzoną. Można ją posypać tartą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.

 

Tags: bezy, kakao, tarta, truskawki

Kategorie przepisów