Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa
Zdjęcie - Tarta cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:

2 żółtka
220 g mąki
kostka masła
łyżeczka cukru

Ciasto zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki, wylepić nim formę, upiec.

Masa:

1/4 l mleka
30 g cukru
3 żółtka
budyń waniliowy
sok z 1 cytryny
skórka z 2 cytryn

Beza:

5 białek
100 g cukru pudru
szczypta soli

W trakcie pieczenia spodu należy ugotować budyń z żółtkami. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz pół masy bezowej. Wyłożyć na upieczony spód tarty, na wierzch wyłożyć resztę bezy. Upiec na złoty kolor.

PS. Nie przyglądajcie się za bardzo spodowi ;)

Kategorie przepisów