Tajskie placuszki rybne z sosem słodko-kwaśnym

Tajskie placuszki rybne z sosem słodko-kwaśnym
Zdjęcie - Tajskie placuszki rybne z sosem słodko-kwaśnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dość bezczelnie nazwałam je tajskimi, mimo że nie wiem, czy Tajowie o moim pomyśle słyszeli. Ratuje mnie fakt, iż dodałam do nich wiele popularnych w tamtych rejonach przypraw i ziół, które są też bardzo drogie mojemu sercu (a może żołądkowi?). Kuchnia tajska jest przedmiotem moich eksperymentów od dawna (czemu dawałam wyraz chociażby tu) i często dogadzam sobie odwiedzając opisaną kiedyś przez mnie Restaurację Thai Thai w Sopocie. Mimo że przyprawy dla niektórych mogą brzmieć bardzo egzotycznie, są powszechnie dostępne w supermarketach, a potrawy z nich wyczarowane są zwykle bardzo łatwe do przygotowania samodzielnie w domu. A tak z innej beczki, czy zauważyliście jak trudno w sklepach znaleźć świeże ryby? Ja, mimo że mieszkam nad morzem zwykle mam z tym wielki problem. Rybacy sprzedają je bardzo wcześnie rano i do tego oczywiście są ograniczeni do gatunków bałtyckich, a najbliższa hala wymaga dłuższej podróży do sąsiadującego miasta. Zastanawiam się, co się stało z małymi sklepikami rybnymi? Czy nie ma takiego zapotrzebowania? Wczoraj miałam szczęście, świeżutkiego dorsza dostałam prosto od rybaków, ale jeśli wy nie macie takich możliwości to i tak zachęcam do spróbowania:)
Tajskie placuszki rybne z sosem słodko-kwaśnym (ok. 15 placuszków) - 500g świeżej białej ryby (ja użyłam dorsza) - "doniczka" kolendry (oczywiście bez samej doniczki i piasku;)) - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 5cm gruby kawałek imbiru - 1 duży ząbek czosnku - pół papryczki chilli bez pestek - 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej - 1 limonka (skórka i sok) - 1 łyżka sosu sojowego - 1 pęczek szczypiorku razem z cebulką - 1 jajko - 3 łyżki mąki - sól, pieprz - oliwa do smażenia - sos słodko-kwaśny
W mikserze zmiksuj kolendrę, pastę curry, obrany ze skórki imbir i czosnek, papryczkę chilli, startą skórkę z limonki i sok z niej, trawę cytrynową, cebulkę od szczypiorku i sos sojowy. Gdy powstanie jednolita masa, dorzuć obrane ze skórki filety z białej ryby i zmiksuj na jednolitą masę. Szczypiorek poszatkuj, dorzuć do masy i wymieszaj łyżką. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, a następnie mąkę trochę soli i pieprz i również wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Uformuj placuszki w rękach i umieść na patelni. Smaż na średnim ogniu ok 1minutę z każdej strony. Gotowe placki połóż na ręczniku papierowym, żeby osączyć je z tłuszczu. Smażąc co jakiś czas dolewaj oliwę. Gotowe placki podawaj z sosem słodko-kwaśnym, udekorowane świeżą kolendrą.
Śliwka

Kategorie przepisów