Tajska sałatka z bakłażana

Tajska sałatka z bakłażana
Zdjęcie - Tajska sałatka z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tajska sałatka z bakłażana

Przedstawiam super pomysł na bakłażana. Pyszna, tajska sałatka o bardzo świeżym smaku. Dawno temu jadłam taką w tajskiej restauracji i znalazłam przepis na podobną, ale długo nie mogłam się zebrać, żeby spróbować aż do dziś. Dosyć długo zachowuje swój wygląd, dlatego jak najbardziej nadaję się na przyjęcie. W oryginale przyrządza się ją z azjatyckich, cienkich jak ogórki bakłażanów, ale ciężko je u nas znaleźć. Nasze rodzime bakłażany też się nadają i potwierdzam, że świetnie się odnajdują w tej tajskiej kombinacji smaków.

Przepis na sałatkę tajską sałatkę z bakłażana:
1 duży bakłażan
1 garść posiekanej kolendry
2 szczypiory drobno pokrojone
2 średnie ząbki czosnku drobno posiekane
0,5 małej cebuli drobno posiekanej
0,5 świeżej papryczki chili – posiekanej
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki sosu rybnego
szczypta cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 – 4 łyżki oleju do posmarowania bakłażana

Bakłażana kroję wzdłuż na 8 części. Do dużej miski wlewam wodę i dosypuję 1,5 łyżki soli. Zanurzam w wodzie pokrojonego bakłażana i odstawiam na 10 – 15 min. To na wypadek gdyby bakłażan był gorzkawy – nigdy nie wiadomo kiedy wyjdzie z niego gorycz. Dlatego nie ryzykuję i zawsze moczę bakłażana w wodzie z solą. Następnie wyjmuję bakłażana z wody i zostawiam na sitku żeby dobrze odciekł. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni C. Bakłażana rozkładam skórką do dołu w wysmarowanym olejem naczyniu. Dodatkowo każdą część bakłażana smaruję pozostałym olejem – używam do tego pędzelka. Wstawiam do piekarnika na około 25 min. Kiedy jest już miękki odstawiam do zupełnego wystudzenia. W tym czasie przygotowuję sos. Mieszam sos rybny, sok z limonki z posiekaną kolendrą, szczypiorem, posiekanym czosnkiem, cebulą i chili. Dodaję szczyptę soli, pieprzu i cukru. Wszystko razem mieszam. Wystudzonego bakłażana dzielę na kawałki odpowiednie do sałatki. Najprościej jest odkrajać kawałki przesuwając nożem po skórce. Skórki bakłażana wyrzucam. Mieszam bakłażana z sosem (najlepiej rękami) i gotowe. Sałatkę można jeść widelcem, można też pałeczkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Tajska sałatka z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów