Tagliatelle z sosem carbonara

Tym razem obiad robił mój mąż. Wybrał tagliatelle z klasycznym sosem carbonara - bez śmietany - tylko boczek, jajka, ser i oliwa.:
tagliatelle - porcja dla 2 osób, ok 200 g
75 g pancetty (albo boczku wędzonego) - jest bardzo słona i doprawiona pieprzem
50 g pecorino romano albo parmezanu
3 jajka
oliwa, sól i pieprz
Makaron ugotować - zlać wodę. Makaron wrzucić od razu z powrotem do garnka.
Na patelni podgrzać łyżkę oliwy i na niej usmażyć na chrupko pancettę (boczek) pokrojoną w cienkie słupki. Zdjąć z gazu.
Do makaronu - trzeba teraz gaz włączyć na minimum - dodać rozbełtane jajka wymieszane z tartym serem, solą oraz pieprzem i wymieszać szybko z makaronem. Nie mogą się ściąć, ale powinien powstać kremowy sos. Następnie dodać bekon. Wymieszać. Całość można jeszcze dodatkowo posypać tartym parmezanem. To wszystko.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Al dente" M.C. Martinelli