Tagliatelle z pesto i pulpetami z łososia

Porcja na 5-6 osób
Dzisiaj trochę inna propozycja podania łososia z makaronem, trochę bardziej pracochłonna, chociaż przygotowanie pulpecików wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu.
Makaron z domowym pesto i łososiowymi pulpetami - idealne połączenie.
TAGLIATELLE Z PESTO I PULPETAMI Z ŁOSOSIA
SKŁADNIKI NA PULPETY:
Formować pulpeciki, ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut.
SKŁADNIKI NA PESTO:
TAGLIATELLE Z PESTO I PIECZONYMI PULPETAMI Z ŁOSOSIA
Makaron ugotować al dente. Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.
Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć kilka łyżek pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać makaron (jeśli będzie zbyt gęste można podlać wodą z gotowania makaronu ) i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę pesto.
Podać z upieczonymi pulpetami.
Dzisiaj trochę inna propozycja podania łososia z makaronem, trochę bardziej pracochłonna, chociaż przygotowanie pulpecików wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu.
Makaron z domowym pesto i łososiowymi pulpetami - idealne połączenie.

SKŁADNIKI NA PULPETY:
- 60 dkg fileta z łososia
- 20 dkg twardego sera solankowego typu feta
- pęczek koperku (lub 2-3 łyżki suszonego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Formować pulpeciki, ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut.
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 125 g rukoli
- garść słoneczniku
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 dkg makaronu

Makaron ugotować al dente. Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.
Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć kilka łyżek pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać makaron (jeśli będzie zbyt gęste można podlać wodą z gotowania makaronu ) i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę pesto.
Podać z upieczonymi pulpetami.