tagliatelle z kurkami

Sezon na kurki w pełni. Szukałam nowych rozwiązań dla sosu do makaronu. Pokombinowałam i efekt mnie zadowolił.
Tagliatelle z kurkami (na 2 osoby)
Kurki należy opłukać w misce z wodą i osuszyć, większe można przekroić. Na oleju podduszamy pokrojona w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i podsmażamy dalej. Kurki podsmażamy na odrobinie oliwy, dosyć krótko, żeby się nie zrobiły gumiaste i dorzucamy do mięsa. Na koniec dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Zalewamy śmietaną wymieszaną z majonezem i doprawiamy pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty można podlać odrobiną wody od gotowania makaronu.
Tagliatelle z kurkami (na 2 osoby)
- makaron tagliatelle
- 250g kurek
- pierś kurczaka
- 4 suszone pomidory z oliwy
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- mały kubeczek śmietany 10%
- 1 łyżka majonezu
- mielony kolorowy pieprz
- olej
