Tagliatelle z kurczakiem w sosie z niebieskiego sera

To jeden z moich ulubionych przepisów na makaron. Podpatrzony u Trufli już dość dawno temu i od tego czasu regularnie goszczący u mnie na stole.
To była chyba moja pierwsza randka z serem tego typu. I okazało się, że jest to miłość od pierwszego wejrzenia... ;)

TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM W SOSIE Z NIEBIESKIEGO SERA
(na 4 osoby)
400g makaronu tagliatelle,
2 duże filety z piersi kurczaka,
1 duża cebula,
200g gorgonzoli lub lazura,
3-4 łyżki śmietany,
2 łyżki naturalnego jogurtu,
pieprz, opcjonalnie sól,
2 łyżki oliwy
Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać kurczaka, smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i jogurt, wymieszać i poddusić chwilkę. Wkruszyć ser i na małym ogniu rozpuścić go w śmietanie, mieszając od czasu do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Można dosolić, choć ja tego nie robię, dla mnie sam ser jest wystarczająco słony.
Makaron ugotować al dente, odcedzić (nie przelewać zimną wodą!), wymieszać z kurczakiem w sosie.
Podawać z brokułami.
To była chyba moja pierwsza randka z serem tego typu. I okazało się, że jest to miłość od pierwszego wejrzenia... ;)

TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM W SOSIE Z NIEBIESKIEGO SERA
(na 4 osoby)
400g makaronu tagliatelle,
2 duże filety z piersi kurczaka,
1 duża cebula,
200g gorgonzoli lub lazura,
3-4 łyżki śmietany,
2 łyżki naturalnego jogurtu,
pieprz, opcjonalnie sól,
2 łyżki oliwy
Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać kurczaka, smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i jogurt, wymieszać i poddusić chwilkę. Wkruszyć ser i na małym ogniu rozpuścić go w śmietanie, mieszając od czasu do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Można dosolić, choć ja tego nie robię, dla mnie sam ser jest wystarczająco słony.
Makaron ugotować al dente, odcedzić (nie przelewać zimną wodą!), wymieszać z kurczakiem w sosie.
Podawać z brokułami.