Tacos z salsą z pomidorów, awokado i papryki serwowane z chorizo i grillowanymi krewetkami

Tacos z salsą z pomidorów, awokado i papryki serwowane z chorizo i grillowanymi krewetkami

Zdjęcie - Tacos z salsą z pomidorów, awokado i papryki serwowane z chorizo i grillowanymi krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOd samego rana słońce zagląda nam do okien. Zachęceni tą wspaniała pogodą wybraliśmy się na spacer, a po spacerze oczywiście naszła nas ochota na jakąś przekąskę. Pogoda nie nastraja do ciężkich, typowo obiadowych dań. Zdecydowaliśmy się na w lekkie, wiosenno-letnie pyszności. Kukurydziane skorupki taco wypełniliśmy świeżą sałatą, salsą z pomidorów, awokado i papryki. Wersja męska, czyli mężowska, zawierała dodatkowo kawałki podsmażonego chorizo. Całości asystowały grillowane krewetki. Było zachwycająco przepysznie.
Tacos z salsą z pomidorów, awokado i papryki serwowane z chorizo i grillowanymi krewetkami: Krewetki:

  • 200 g surowych krewetek królewskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz


Salsa:

  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • ½ żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

  • 1 pałka kiełbasy chorizo (ok 20 cm) pokrojona w kostkę i podsmażona na chrupko na suchej patelni
  • kilka liści sałaty porwanej na kawałki
  • 8 szt. taco


W misce mieszam oliwę z oliwek, sok z cytryny, kolendrę, czosnek, pieprz kajeński oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dodaje krewetki, dokładnie obtaczam je w marynacie. Miskę przykrywam folia spożywcza, wstawiam do lodówki na ok 30 min. Zamarynowane krewetki nabijam na patyki do szaszłyków (ok 5 krewetek na 1 patyk). Gotowe szaszłyki grilluje na rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej ok 2-3 min z obu stron. Gotowe krewetki zdejmuje w patelni i przekładam na talerz.
W między czasie kiedy krewetki się marynują przygotowuję salsę. W misce mieszam wszystkie składniki salsy, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Do każdego taco nakładam kilka kawałków liści sałaty, na to ok 1 dużej łyżki salsy oraz kilka kawałków podsmażonego chorizo. Nadziane taco podaję w towarzystwie grillowanych krewetek.
Smacznego

Kategorie przepisów