Tacos z kurczakiem, ananasem i kremem z awokado
Niedawno zaopatrzyłam się w sklepie w meksykańskie muszle tacos i wypróbowałam przepis granity na nadzienie z kremu z awokado, kurczaka i ananasa. Ja od siebie dodałam jeszcze trochę sałaty lodowej. Pyszności :) Jest to idealny obiad na sobotę, kiedy cała rodzinka jest w komplecie, bo tacos muszą być spożywane od razu po przygotowaniu.
TACOS Z KURCZAKIEM, ANANASEM I KREMEM Z AWOKADO 12 muszli tacos, 500g filetów z piersi kurczaka, 1 szklanka ananasa pokrojonego na kawałki (może być z puszki), ¼ główki małej sałaty lodowej, 1 dojrzałe awokado, 1 łyżka śmietany, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki sproszkowanej papryki (łagodnej lub ostrej – wg uznania), 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry + trochę listków do dekoracji, sól, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka oliwy
Kurczaka pokroić na małe kawałki. Cukier wymieszać z kuminem, kolendrą, cynamonem, papryką i szczyptą soli. Połową tej mieszanki natrzeć kurczaka, a resztę wymieszać z ananasem. Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę, miąższ rozgnieść i połączyć z limonką, śmietaną i szczyptą soli. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka, aż będzie rumiany. Następnie dodać posiekaną kolendrę i wymieszać, przełożyć do miski i trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić ananasa i podsmażać, aż się lekko skarmelizuje. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Muszle tacos wyłożyć na blachę i podgrzać kilka minut w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni), żeby były chrupiące. Następnie napełnić je kremem z awokado, sałatą, kurczakiem i ananasem. Ozdobić listkami kolendry i od razu podawać.