Tabbouleh z komosą ryżową

Tabbouleh to sałatka popularna w krajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie przygotowuje się ją z kaszy bulgur (przepis), spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i doskonale uzupełnia ich niedobory. Nasiona komosy są źródłem białka bezglutenowego, dlatego mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby chore na celiakię. Co ciekawe quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Jest też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Czyli pysznie i zdrowo!Składniki:
1 szklanka trójkolorowej komosy ryżowej
3 duże pomidory
1 szalotka, drobno posiekana
sok wyciśnięty z 1 cytryny
duży pęczek natki pietruszki
pęczek mięty
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis na baharat)
100 ml oliwy
pestki z dużego owocu granatu
sól, pieprz
Przygotowanie:Komosę płuczemy zimną wodą, następnie gotujemy w 2 szklankach wody przez 15 minut. Odcedzamy na sitku i wsypujemy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wraz z sokiem dodajemy do komosy razem z szalotką oraz sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekane zioła, przyprawy i oliwę. Wszystko razem mieszamy.