Szynka z czeskiego szynkowaru

Szynkowary najczęściej wykorzystywane są do produkcji wędlin z mięsnych kawałków (jeden z takich przepisów już wkrótce). Ta którą Wam dzisiaj przedstawiam jest "wyprodukowana" z niewielkiej, ponad kilogramowej szynki.
Moja wędlina została wykona z mięsa i przypraw - jej skład to prawie 100% mięsa. I chociaż mój małżonek stwierdził, że jest trochę suchawa, to mój syn, któremu rzadko zdarza się jeść wędlinę na kanapce, dzisiaj jadł chleb z domową szynką i był zachwycony jej smakiem. Wiem też, że nie ma w niej zagęszczaczy, wypełniaczy, poprawiaczy czy innych nie zawsze dozwolonych dodatków.
Zapraszam na kawał dobrego mięsa...
Szynka z szynkowaru - Laura
SKŁADNIKI:
Czosnek rozetrzeć z solą, dodać mieszankę przypraw. Mięso dokładnie natrzeć, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Mięso włożyć do woreczka i całość umieścić w szynkowarze. Zakręcić końcówkę worka, zamknąć naczynie.
Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z wodą. Zagotować wodę, zmniejszyć ogień i przy lekko pyrkającej wodzie trzymać w cieple ok. 1,5 godziny.
Wystudzić, wyjąć z szynkowaru, podawać pokrojoną w plasterki.
Moja wędlina została wykona z mięsa i przypraw - jej skład to prawie 100% mięsa. I chociaż mój małżonek stwierdził, że jest trochę suchawa, to mój syn, któremu rzadko zdarza się jeść wędlinę na kanapce, dzisiaj jadł chleb z domową szynką i był zachwycony jej smakiem. Wiem też, że nie ma w niej zagęszczaczy, wypełniaczy, poprawiaczy czy innych nie zawsze dozwolonych dodatków.
Zapraszam na kawał dobrego mięsa...

- szynka wieprzowa ok. 1,2 kg
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki czubrycy czerwonej (cząber, kozieradka, papryka słodka i papryczka chilli)*
Czosnek rozetrzeć z solą, dodać mieszankę przypraw. Mięso dokładnie natrzeć, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Mięso włożyć do woreczka i całość umieścić w szynkowarze. Zakręcić końcówkę worka, zamknąć naczynie.
Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z wodą. Zagotować wodę, zmniejszyć ogień i przy lekko pyrkającej wodzie trzymać w cieple ok. 1,5 godziny.
Wystudzić, wyjąć z szynkowaru, podawać pokrojoną w plasterki.