Szynka miodowo – cytrynowa

Szynka miodowo – cytrynowa
Zdjęcie - Szynka miodowo – cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 100
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 1h 30 min

Kolejna marynata do mięsa podbiła moje podniebienie. Od dawna już piekę mięsa w podobny sposób i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Tym razem do marynaty dodałam sok z cytryny. Efekt powalił mnie na kolana bo wyszło bardzo rześko a ja  bardzo lubię takie smaki. Mięso można podać na obiad a to co zostanie serwować jako pyszną, domową wędlinę.

Składniki Instrukcje

Sól rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać ok. 4 l zimnej wody przefiltrowanej, wymieszać, włożyć mięso i wstawić do lodówki na 12 godź.

Umyte i osuszone mięso natrzeć pieprzem, mieloną papryką  oraz tymiankiem. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny i posmarować mięso.  Odstawić na kilka godzin do lodówki. Włożyć mięso do rękawa  i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 90 min. 15 min przed końcem rozwiązać rękaw aby mięso się przyrumieniło. Pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

Zdjęcie - Szynka miodowo – cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów