Szynka domowa drobiowa

Szynka domowa drobiowa

Pamietam z dziecinstwa zapach czosnku w kielbasie ktora robila nam moja mama-kielbasa ktora mogla lezec w lodowce dlugo i byla wciaz swieza i bardzo smaczna- dzisiejsze wedliny dalekie sa od idealu- kupione plasterki szybko traca swiezosc i smak ale.....jest na to sposob!

Szyneczke mozemy zrobic we wlasnej kuchni- dzisiaj polecam szynke drobiowa z dodatkiem prawdziwego nie sproszkowanego czosnku i co wazne - szynka jest bez konserwantow.

Zapraszam!

Zdjęcie - Szynka domowa drobiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szynka domowa drobiowa

. 500 gr piersi z kurczaka

. 4 podudzia z kurczaka

. 1 lyzka maki ziemniaczane

. 1/2 szklanki zimnej wody

. 1 duzy zabek czosnku

. papryka slodka,pieprz,sol

. papryka ostra 1/2 lyzeczki

. folia spozywcza

Wykonanie

- z udek zdejmujemy skorke i wyjmujemy kosc- podobnie traktujemy piersi

- gotowe mieso najpierw kroimy w paski,potem w kostke i na koniec chwile calosc siekamy tak, aby calosc ze soba polaczyc

- mieso przekladamy do miski,przepuszczamy przez praske czosnek, posypujemy przyprawami do smaku i make - wszysko dokladnie mieszamy

- na koniec dodajemy zimna wode ,mieszmy dokladnie wszystkie skladniki owijamy miske folia spozywcza i odstawiamy najlepiej na noc.

- mase miesa wykladamy na folie spozywcza ,formujemy rolade i szczelnie owijamy ja folia kilka razy

- na koniec zaciskamy koncowki folii

- gotowa rolade przekladamy do garnka z gotujaca woda

- szynke gotujemy na wolnym ogniu!!!!!!!- pamietajac aby delikatnie przewracac ja na boki

- gotujemy ok. 30min.

- szynke wyjmujemy na polmisek delikatnie pomagajac sobie dwiema lopatkami

- tak przygotowana odstawamiamy do lodowki na kilka godz.- najlepiej na cala noc

- delikatnie nacinamy nozycami folie i zdejmujemy ja z szynki - juz gotowa aby ja kroic i podawac

Smacznego!

Kategorie przepisów