Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami

Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami
Zdjęcie - Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie przepadam za ucieranymi ciastami,nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu,ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyc.To natomiast jest wyśmienite,śmiem twierdzić - lepszego i nie jadłam i nie robiłam.Gorąco polecam,bo i połączenie smakowe jest idealne.Sliwki i kokos to naprawdę bardzo smakowite połączenie.Wypróbujcie,a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócicie.

Składniki na tortownicę - 26 cm:
Zdjęcie - Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
800 g śliwek
260 g mąki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
60 g wiórków kokosowych
200 g miekkiego masła
160 g cukru
2 lyżki cukru waniliowego
sól
4 jajka - M
1 łyżka cukru pudru

Wykonannie :
  • włączyć piekarnik na 180`C ( z termoobiegiem na 160`C).Sliwki wypestkować.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
  • masło z cukrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch.Ubijać przynajmniej 8 minut.Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka.Mąkę wmieszać na małych obrota miksera
  • ciasto wyłożyć do wysmarownej tłuszczem tortownicy,wyrównać łopatką.Dachówkowato ,skórkami do dołu ulożyć połowki sliwek
  • studzić na kratce.Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !

źródło :Essen&Trinken Heft 9/2014
całość to 10 porji,a 1 porcja zawiera 6 g białka,23 g tłuszczu,45 g węglowodanów i 418 kcal

Kategorie przepisów