Szybkie przystawki na ostatki

Karnawał już się kończy.
Ostatki za kilka dni.
Ostatki lub tzw. śledzik.
Warto skorzystać z okazji i się zabawić.
Ja prawdę mówiąc najbardziej lubię „domówki”, czyli spotkania w domu, w gronie najbliższych znajomych. Czasy, gdy tydzień w tydzień szłam na dyskotekę minęły, a ja stałam się typową domatorką.
A na domówki najlepsze proste jedzonko, najlepiej takie „na raz do buzi” i bez sztućców.
Na ten przykład koreczki. Zwykle robi się je z szynki, sera, pikli itp. Ale w ramach urozmaicenia i zaskoczenia znajomych można zaszaleć.
Koreczki z mięsa mielonego z oliwkami? Czemu nie!
Zdjęcie - Szybkie przystawki na ostatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Albo pieczarki faszerowane porem i salami?
Zdjęcie - Szybkie przystawki na ostatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Koreczki z mięsa mielonego z oliwkami

  • 500g mięsa mielonego- u mnie z indyka
  • jajko
  • cebula
  • bułka tarta- ok. łyżki
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • oliwki
  • kawałek masła

Cebulę obrać i drobno posiekać.
Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawić na 30 minut.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozprowadzić mięso mielone na grubość ok. 2 cm. Na wierzch położyć wiórki masła.
Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celcjusza.
Upieczone mięso ostudzić, pokroić w prostokąciki i nabijać wraz z oliwką na wykałaczkę.
Zamiast oliwek można użyć np. pieczarek marynowanych.

Pieczarki faszerowane porem i salami

  • 10 dużych pieczarek
  • 5 plastrów salami
  • biała część pora
  • łyżka majonezu
  • szczypta pieprzu, soli i ziół prowansalskich
  • posiekana bazylia
  • kromka chleba tostowego
  • oliwa do skropienia

Pieczarki umyć, obrać ze skórek i pozbawić nóżek.
Nóżki pieczarek drobno pokroić, pora posiekać a salami pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki wymieszać w miseczce z majonezem, bazylią i przyprawami.
Chleb tostowy drobno pokroić lub pokruszyć.
Farsz nakładać do pieczarek, posypać okruszkami chleba i skropić oliwą.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Przepisy z tych kategorii

5

Paszteciki z pieczarkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

3

Grzanki z wątróbką i karmelizo…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

6

O zupie z kaki i roladzie z pi…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

6

Pieczarki w szynce parmeńskiej…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

6

Pieczarki z wędzonym serem

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

6

FASZEROWANE PIECZARKI

duszek duszek
Potrawy regionalne