SZYBKIE PIERNICZKI

Zdjęcie - SZYBKIE PIERNICZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia drobnych pierniczków na święta (piernik i owszem , choć też niekoniecznie). Pomyślałam sobie , że może warto by było to zmienić , zwłaszcza , że wszyscy wokół "pierniczą". Piekłam już pierniczki z marmoladą (pyszne!) , a teraz postanowiłam , że wypróbuję jakiś szybki przepis na cienkie pierniczki ozdobne. To , czego szukałam , znalazłam na forum CinCin. Pierniki są rzeczywiście szybkie i proste do zrobienia (pomijam samo ozdabianie , bo to już inna bajka). Tuż po upieczeniu ciasteczka wydają się lekko twarde , ale miękną po kilku godzinach , a polukrowane jeszcze szybciej.
Moje pierwsze w życiu kolorowe pierniki :-) O ile samo pieczenie zajmuje stosunkowo mało czasu , tak zdobienie ciągnie się w nieskończoność. Osobiście nie wyobrażam sobie przygotowywania ich w ostatnich dniach przedświątecznej gorączki , ale myślę , że córcia chętnie by się tym zajęła , bo i tym razem już mi pomagała. Fajna zabawa , ale to zdecydowanie zajęcie dla dzieci albo dla osób bardzo cierpliwych i mających dużo wolnego czasu ;-)

Zdjęcie - SZYBKIE PIERNICZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 70 g margaryny (dałam masło)
- 125 g miodu
- 70 g cukru pudru (dałam zwykły)
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 250 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę, miód i cukier dokładnie rozpuścić w rondelku na małym ogniu , często mieszając , do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić.
Jajko ubić z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać ubite jajko i przestudzoną masę miodową. Wyrobić ciasto (będzie ono dosyć miękkie) i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Stolnicę posypać obficie mąką i rozwałkować na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinać dowolne kształty (pierniczki mogą być bardzo fikuśne, bo podczas pieczenia nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować). Układać na wyłożonych pergaminem blaszkach i piec 10 minut w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

Lukier:
- 1 białko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier puder
- ew. barwniki spożywcze

Białko ucierać z sokiem cytrynowym dodając stopniowo cukier puder - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie za rzadkiej , bo będzie się rozpływać i nie za gęstej , bo trudno będzie namalować wzorki).
Lukier można zabarwić według uznania lub pozostawić biały.

Uwagi:
Zaraz po upieczeniu pierniczki są lekko twarde, ale miękną po kilku godzinach , a polukrowane miękną jeszcze szybciej.

Zdjęcie - SZYBKIE PIERNICZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - SZYBKIE PIERNICZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

9

Krajanka piernikowa z marcepan…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Cynamonowe gwiazdki w dwóch ku…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Pierniczenie na cztery ręce

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

8

Lebkuchen

Majana Majana
Majanowe pieczenie

6

Świąteczne pierniczki

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

4

Pierniczki zwykłe

efrank efrank
mniamniam