Szybkie eklerki budyniowe

Szybkie eklerki  budyniowe

Przyznam się: nie potrafię robić masy śmietanowej z kremówki. Nigdy mi się nie udało, zniechęciłam się. Być może używam złej śmietany (łaciata 30%), nie wiem... Grunt, że robiąc masę do wszelkiego rodzaju biszkoptów, używam po prostu... budyniu. Owszem, inny smak. "Inny" nie znaczy "gorszy". Do takich szybkich eklerek - idealny! A że dzisiaj Dzień Ciasteczek (przypominam!), to MNIAM!

Szybkie eklerki

Na ciasto:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g margaryny
  • 4 - 5 jajek (zależy od wielkości)
  • 1 szklanka mąki

Na krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru + mleko jak na opakowaniu (zwykle 1/2 l)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru (maksymalnie)
  • 1 kostka masła (200 g)

Ciasto: Wodę zagotować, wrzucić do niej margarynę i rozpuścić ją. Dodać mąkę i szybko rozcierając, gotować jeszcze ok. 3 minuty. Masę dobrze wystudzić. Wbijając po 1 jajku, miksować ją do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałożyć masę w formie podłużnych ciastek na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia: ja użyłam rękawa do kremów, w ten sposób eklerki nabrały ładnego wyglądu, ale można masę przekładać łyżeczką, formując ją w równej wielkości prostokąty. Eklerki piec na złoto przez ok. 20 minut w temp. 180'C (bez termoobiegu).

Krem: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Masło zetrzeć z cukrem pudrem, dodać do budyniu i dobrze zmiksować.

Każdy upieczony eklerem przeciąć na pół, tworząc górę i dół ciastka. Krem nakładać na dolną część (tutaj także pomogłam sobie rękawem do kremów), przykryć górną częścią. Posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Szybkie eklerki  budyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie eklerki  budyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów