Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem

Zdjęcie - Szybkie ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szybkie ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasto bardzo proste i ekspresowe w wykonaniu. Lekko wilgotne, z pyszną skorupką. Nawet po 2 dniach było pyszne (więcej nie przetrzymało:))
Pyszne i szybkie ciasto , które jadłam u koleżanki Magdy. Oryginał był z wersji z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi oraz na mleku sojowym. Mi najbardziej smakuje z rabarbarem, posypany cukrem pudrem.
Poniżej podaje przepis już z moimi modyfikacjami.

SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka (dałam pełnotłuste)
1 szklanka cukru
1 szklanka pełnoziarnistej (np.razowej)
1 szklanka mąki białej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju (wymieszałam pół na pół z oliwą z oliwek)
3-4 łodygi rabarbaru

W misce wymieszaj mąkę z cukrem sodą i olejem, następnie dodaj mleko.
Masa musi być gęsta (ja zredukowałam ilość mleka w stosunku do oryginalnego przepisu z 1,5 do 1 szklanki). Ciasto wyrabiaj tylko do połączenia składników. Przelej na blachę wysypaną bułką tartą. Wyrównaj powierzchnię.
Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Posyp wierzch ciasta rabarbarem i lekko go wciśnij w ciasto.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut – piecz do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO icon smile Szybkie ciasto z rabarbarem

Zdjęcie - Szybkie ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów