Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami

Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa.
Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne- jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe ze śliwkami należy do kategorii codziennych placków. Jest smaczne i proste.
Smak śliwek świetnie komponuje się z aromatem migdałowym, a całość ciasta wykańczają płatki migdałowe.
Migdałowy placek ze śliwkami jest banalnie prosty. Kilka składników, garść owoców i mamy rewelacyjne ciasto do kawy. Co najważniejsze, jego wykonanie jest ekspresowe.
Przepis można modyfikować dodając do ciasta różne owoce.
Wydrukuj przepis;)


- 250 g masła
- 4 jaja
- 210 g cukru
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg śliwek
- aromat migdałowy
- garść płatków migdałowych
- Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać aromat migdałowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać partiami miksując całość na najmniejszych obrotach. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma 24x30 cm lub tortownica 22 cm) . Piekarnik nagrzać do 170 stopni, funkcja pieczenia góra i dół. Połówki śliwek wyłożyć na ciasto skórkami do dołu. Posypać płatkami migdałowymi.
- Piec ok 40-50 min w 170 stopniach. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
- Uwaga nie przepiecz ciasta, bo będzie suche.