Szybki sernik z bakaliami

Nie przepadam raczej za sernikami, więc kiedy nachodzi mnie ochota na sernik, to koniecznie muszę go upiec. Piekę więc i potem mam spokój na dłuższy czas.
Poniższy przepis docenią zapracowani lub ci, którzy nie lubią długo przebywać w kuchni - jeśli skorzystacie z gotowego sera do wypieków, wszystko idzie wręcz błyskawicznie.
Składniki:
3/4 kg tłustego sera
5 jajek
3/4 lub 1 szklanka cukru
1/2 kostki rozpuszczonego masła
opakowanie budyniu waniliowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne bakalie (ja dałam rodzynki, skórkę pomarańczową i garść bakalii
keksowych)
Ser zmiel trzy razy (oczywiście jeżeli nie masz gotowego).
Jajka ubij z cukrem. Wlej do sera, dodaj rozpuszczone masło, następnie dosyp pozostałe składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Na końcu dosyp bakalie, uprzednio przesypane mąką na sicie - żeby nie opadały na dno.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 50-60 minut, aż na wierzchu utworzy się złotobrązowa skórka. Po upieczeniu zostaw sernik w piecu aż do ostygnięcia.
Gotowy sernik można polać polewą lub polukrować, ale ja zostawiam go saute, bo bardzo lubię tę przypieczoną serową skórkę.