Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem

Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem

Dziś przedstawiam przepis na sycącą zupę z kiełbasą, jarmużem i selerem, która świetnie sprawdzi się jako gorący posiłek w te chłodne dni. Można ją dowolnie urozmaicić, na przykład dodając marchewkę lub ziemniaki, ale jak dla mnie ta szybka wersja była pyszna:) A co najważniejsze, zupa ta jest łatwa i szybka w przygotowaniu, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 600 g kiełbasy. pokrojonej w kostkę
  • 250 g jarmużu, umytego, z usuniętymi grubszymi łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki
  • 400 g selera, obranego, umytego, pokrojonego na pół i pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 4,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na średnim ogniu postaw większy rondel, wrzuć kiełbasę i smaż do ładnego zarumienienia, przez 10 minut. Wyjmij kiełbasę z patelni i odstaw.
  2. Na tłuszczu po kiełbasie podsmaż do zeszklenia cebulę, zdrapując ewentualne resztki z dna patelni, po czym wsyp oregano i chilli i wymieszaj.
  3. Włóż ponownie kiełbasę, wlej bulion, wymieszaj, dodaj selera i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż seler troszkę zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Następnie wlej mleko i włóż jarmuż. Gotuj kolejne 20 minut, aż jarmuż zmięknie.
  5. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną pietruszką.

Smacznego!

Zdjęcie - Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Sausage nad kale soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, chopped
  • 600 g sausage. chopped
  • 250 g kale, washed, stems removed and torn into bite sized pieces
  • 400 g celery root, peeled, washed, cut in half and then into thin slices
  • 1 tsp dried oregano
  • ½ tsp of red pepper flakes
  • 4.5 cups of chicken stock
  • 2 cups of milk
  • salt and  pepper to taste

Preparation:

  1. Place a large pot on medium-high heat, add the sausage and cook until golden brown, fot about 10 minutes. Remove the sausage from the pan and set aside.
  2. Leave a fat in the pan and add the onions. Saute until translucent, scraping up the fatty bits of browned sausage on the bottom of the pan. Add the oregano and red pepper flakes and stir.
  3. Add the sausage back in the pan and stir. Next pour in the chicken stock along with celery and bring to a boil, reduce down to a simmer. Taste and season with salt and pepper.
  4. Add in the milk and kale, taste and season as needed. Simmer on medium heat for another 20 minutes or until the kale is cooked but still a bright green.
  5. Serve topped with some parsley.

Enjoy!

Zdjęcie - Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów