Szybka zupa kokosowa z krewetkami i masłem orzechowym

Szybka zupa kokosowa z krewetkami i masłem orzechowym
Zdjęcie - Szybka zupa kokosowa z krewetkami i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





























Wraz z początkiem tygodnia rozpoczął się Festiwal Filmów Fabularnych w Gdyni. Każdego dnia staramy się ze Śliwką obejrzeć chociaż jeden film. Uczestnictwo w festiwalu w połączeniu z innymi obowiązkami dnia codziennego zajmuje sporo czasu. Mam to szczęście, że od domu do miejsca, w którym odbywa się festiwal dzieli mnie dosłownie kilka minut, ale nie zmienia to faktu, że w tym tygodniu mam mniej czasu na gotowanie. W takie zabiegane dni idealnie sprawdziła się lekka, orientalna zupa na bazie mleka kokosowego. Oprócz mleka kokosowego i krewetek tajemnym składnikiem jest masło orzechowe. Zmiksowałam je w towarzystwie imbiru, czosnku i innych przypraw tworząc aromatyczną pastę curry. Aby przygotować taką zupę kokosową wystarczy zaledwie 15-20 minut :)
Szybka zupa kokosowa z krewetkami
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 g mrożonych krewetek (surowych lub ugotowanych)
  • 150 ml bulionu lub wody
  • limonka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy arachidowej
  • garść świeżej kolendry
  • + makaron ryżowy
  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy papryczkę chilli, obrany korzeń imbiru, czosnek. Dodajemy cukier, sos rybny, łyżkę oliwy arachidowej, masło orzechowe i przyprawy. Ścieramy skórkę z połowy limonki i wyciskamy z niej sok, łączymy z resztą składników. Wszystko miksujemy na gładką pastę za pomocą blendera.
  2. Rozmrożone krewetki wrzucamy do pasty curry i marynujemy je przez godzinę w lodówce.
  3. Rozgrzewamy wok i wlewamy łyżkę oliwy arachidowej. Wyciągamy krewetki z marynaty i wrzucamy je na patelnię (pastę pozostawiamy). Owoce morza podgrzewamy kilka minut, następnie dolewamy mleko kokosowe oraz bulion. Zmniejszamy ogień, dodajemy pozostałą wcześniej pastę curry. Zupę gotujemy 10 minut. Po koniec gotowania smakujemy zupę i ewentualnie wyciskamy dodatkowo sok z połowy limonki.
  4. Zupę podajemy w bulionetkach, razem z krewetkami, makaronem ryżowym i kolendrą.

Tosia

Kategorie przepisów