Szybka zupa fasolowa z dynią

Szybka zupa fasolowa z dynią

Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybka zupa fasolowa z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 440 g odsączonej białej fasoli z puszki (2 op.)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 400 g dyni
  • 100 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 80 g pietruszki
  • 50 g selera naciowego (1 łodyga)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pestki dyni
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Cebulę i czosnek posiekać. Dynię pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler naciowy pokroić w plasterki.

 

W rondlu rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Podsmażyć przez ok. 3-5 min. Dodać posiekany czosnek, chilli w proszku i podsmażyć jeszcze przez minutę.

 

Do podsmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać, podsmażyć przez kolejną minutę. Następnie dodać krojone pomidory, bulion i dynię. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok.20 min., aż dynia zmięknie.

 

Dodać fasolę, majeranek i cząber, po czym gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku. Posypać obficie natką pietruszki i pestkami dyni.

 

Porada:

Suszony majeranek i cząber są idealne do potraw z fasolą lub grochem. Jednak warto pamiętać, żeby dodawać je zawsze pod koniec przygotowywania potrawy, ponieważ gorzknieją podczas długiego gotowania.

 

Zupy mogą być wolno gotowane na niewielkim ogniu, aby wydobyć z nich pełnię smaku. Jednak dla mniej cierpliwych idealna będzie szybsza wersja, w której składniki uwalniają aromaty po podsmażeniu na delikatnym w smaku oleju.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

 

Kategorie przepisów