Szybka tatrta ze szparagami, cukinią i pomidorkami

Szybka, wiosenna, chrupiąca- tarta na spodzie z ciasta francuskiego, z zielonymi szparagami, cukinią, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i wyrazistym w smaku serem feta.
Zamiast fety użyć możecie np. ser pleśniowy.
Upieczoną już tartę polecam posypać aromatycznymi, świeżymi ziołami (bazylią, oregano, tymiankiem) i skropić oliwą.

- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- szparagi zielone - ok. 10 szt
- pomidorki koktajlowe - ok. 10 szt
- cukinia - 1 mała sztuka
- serek kremowy - 2 łyzki (np. Philadelphia
- oliwa - 2 łyżki
- feta - 1/2 opakowania
- sól, pieprz - do smaku
Ciasto francuskie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń co środka, aby utworzyły ok. 1 cm wyższy brzeg.
Na cieście rozsmaruj warstwę kremowego serka. Ułóż na nim plasterki cukinii, połówki pomidorków i szparagi (w całości lub podzielone na 2-3 części). Między warzywami ułóż kawałki sera. Całość delikatnie przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz do zarumienienia ok. 15-20 minut.