Szybka soczewica z pieczarkami

Szybka soczewica z pieczarkami

Ostatnio odkrywam uroki roślin strączkowych, a soczewica posmakowała nawet mojemu ukochanemu, który jest bardzo wybredny:) Dziś przedstawiam świetny pomysł na soczewicę z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Doskonały pomysł na zamiennik standardowych ziemniaczków, no i zdecydowanie zdrowszy. Pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybka soczewica z pieczarkami

(2 porcje)

Składniki:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Umieść soczewicę w małym rondlu, zalej wodą, posól i gotuj przez 12-15 minut, aż zmięknie, po czym odcedź.
  2. W międzyczasie rozgrzej na małej patelni oliwę i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj pieczarki wraz z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i smaż do ładnego zarumienienia.
  3. Wymieszaj soczewicę z pieczarkami i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Enlish version

Easy lentils with mushrooms

(2 servings)

Ingredients:

  • 1/2 cup red lentils
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 250 g mushrooms sliced
  • 1 onion, diced
  • olive oil or vegetable oil
  • salt, pepper to taste

Preparation:

  1. Place the lentils in a sauce pan, pour enough cold water to co over it and season with salt. Cook for 12-15 minutes, until softened and drain.
  2. In the meantime, heat the olive oil in a small pan and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms along with garlic. Season with salt and pepper and cook until nice golden brown.
  3. Mix in the lentils and serve.

Enjoy!

Kategorie przepisów