Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania
Dawno nie było wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę..no w ten wekeend jakoś akcja znów ruszyła i pieczemy słodkości z bakaliami..Zastanawiałam się co by tu upiec..tylko 2 domowników teraz je słodkości..zapytałam męża i on zażyczył drożdżówkę ..zawijaną z jakąś masą..no i jest drożdżówka, tylko inna niż wg życzenia..Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną robiłam, tym razem dodatkowo dodałam rodzynki. Słodkości z bakaliami można zobaczyć także u :Gosi [ klik, klik] , Kasi...
- 260 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szkl.mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- garść rodzynek
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 35 g masła
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać,aż powstaną grudki.Kruszonkę wstawić do lodówki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać łyżką. Następnie dodać jajko, żółtka i na zmianę mąkę oraz ciepłe mleko wymieszane z masłem.Na koniec dodać rodzynki. Wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto przelać do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę piec ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
UDOSTĘPNIJ TEN POST Facebook Twitter Google + Pinterest