Szpinak z jajkiem sadzonym

Zdjęcie - Szpinak z jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś obiadowo. Na talerzu klasyka. Samo zdrowie. Mam sentyment do tego połączenia, bo to właśnie w nim polubiłam szpinak.


Składniki: na jedną bądź dwie porcje - zależy jak bardzo jesteśmy głodni :)
  • ok. 500 g szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • jajka (jedno na porcję)

Szpinak myjemy, przebieramy i odrywamy twarde łodyżki. Zostawiamy do osuszenia. Na suchej patelni przez kilka minut prażymy nasiona słonecznika. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, po czym dodajemy posiekane ząbki czosnku. Smażymy do lekkiego zarumienienia (jeśli zanadto zbrązowieje może być gorzkawy). Dorzucamy liście szpinaku i smażymy na patelni ok. 5-6 minut***. Początkowo, przez ok. 2 minut, pod przykryciem żeby zmniejszył swoją objętość i można nim swobodnie mieszać na patelni. Doprawiamy przyprawami, pieprzu nie żałujemy :) Kiedy szpinak będzie gotowy, dorzucamy nasiona słonecznika i mieszamy całość. Szpinak wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy jajko. *** Kiedy wrzucimy szpinak na patelnię, na drugiej przygotowujemy jajko/jajka.
Smacznego!


Zdjęcie - Szpinak z jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

4

Kluski śląskie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Makaron minestrone

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Kotlety buraczkowe z kuskusem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

5

Papryka faszerowana mięsem mie…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

9

Knedle z kaszy manny ze śliwka…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Caldo de papas- rosół z Gran C…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

1

Eskalopki cielęce w sosie z ka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

3

Potrawka z kurczaka

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Łosoś i gnocchi w sosie szafra…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kacze udka z orientalną nutą

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ossobuco, czyli gicz cielęca p…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Makaron z kremem z boćwiny i r…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?