Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

9

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Kalafior w cieście piwnym

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z batatów

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

Zupa z mleczkiem kokosowym i c…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Hummus - przepis podstawowy

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Dahl z kalafiora i soczewicy

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zielony falafel z bobu, zielon…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

1

Bakłażan faszerowany czerwoną…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Jarzynka z fasolki szparagowej

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ryż z warzywami

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni