Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

4

Dietetyczne domowe lody jogurt…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Dietetyczne slodkie orkiszowe…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Dietetyczny schab gotowany

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Lekki morszczuk pod warzywami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Zupa - krem z bobu z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Risotto z bobem i melisą cytry…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

2

Muffiny z cukinią i szczypiork…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Pure z pieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Kopytka z bobu z Pecorino i ko…

Agata Agata
Pensamientos en un plato