Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Pasztet z ciecierzycy, batatów…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Łosoś zapiekany ze szpinakiem…

Dzi Dzi
karmelowy

3

Ciasto „leśny mech” ze szpinak…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

2

Chrupiąca ciecierzyca z ziołam…

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Quinoa w towarzystwie marchwi,…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

4

Fasolada

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

2

Hummus idealny -kanapkowy pasz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Kasza z domowym pesto

Laura Laura
Cafe Babilon

Wtorek z kaszą #37: Jaglano-bu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu