Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Pasztet z brązowej soczewicy

figmara figmara
figowe smaki

1

Kasza jaglana z jarmużem i pie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tapenada, czyli ziemia w donic…

shrewa shrewa
CornerWithRecipes

3

Tabbouleh

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Przepisy z tych kategorii

Pstrąg pieczony w folii

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Ciasto cytrynowe jogurtowe – k…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Matjas na postny obiad

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

4

"Odchudzone" gołąbki z mięsem…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

4

Deser z kaszy jaglanej z banan…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

8

Dietetyczne pączki orkiszowe z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit