Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

9

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Leczo wegetariańskie

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Odchudzający koktajl pietruszk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Makaron z cukinii z bazyliowym…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Dżem truskawkowo-jagodowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

2

Południowy chleb z oliwkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

1

Arabska zupa z czerwonej socze…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Śmietankowa cukinia

Dzi Dzi
karmelowy

Stir-fry z makaronem ryżowym i…

food² food²
Food Square

Sałatka z kaszy orkiszowej z k…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Zupa kalafiorowo-dyniowa

figmara figmara
figowe smaki