Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

9

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Bruschetta z bobem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Sałatka z fasolki szparagowej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Naleśniki "Bolognese"

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszone pomidory

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Lekka sałatka na lato

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Bób gotowany z masłem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Botwinkowa

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Tarta szpinakowo-truskawkowa

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Pulpety w młodej kapuście

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Risotto ze szparagami

Kasia Kasia
Pełny talerz