Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ratatouille z pieczonych warzy…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wtorek z kaszą #26: Chili con…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pęczak ze szpinakiem i pomidor…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Kotleciki z cukinii, soczewicy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Przepisy z tych kategorii

1

Smażone tofu z sezamem na cole…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Kurczak, ryż, kurczak, ryż i n…

Lovelykate Lovelykate
Amatorsko, ale z pasją

Mule w białym winie

Dzi Dzi
karmelowy

1

Sałatka z fasolki szparagowej

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Chłodnik ogórkowy z krewetkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

5

Kuskus z warzywami

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek