Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Rolada szpinakowa z serkiem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Dieta bez soli i udziec z kurc…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Sałatka z łososiem i żurawiną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Kapusta włoska - duszona - di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

1

Spaghetti z papryką i szpinaki…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z mango i selera

figmara figmara
figowe smaki

2

Zapiekanka jaglana z kurczakie…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Austriacka sałatka z liści mn…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Zupa marchewkowa z sokiem grej…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Młoda kapusta z koperkiem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone