Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Flądra na warzywnym spaghetti

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Jagodowa "chmurka"- dietetyczn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa dietetyczna z warzywami

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

4

Dietetyczne domowe lody jogurt…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

4

Sałatka z fasolką szparagową i…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa z żółtej papryki i soku j…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Domowe lody wiśniowe z karmeli…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Konfitura wiśniowo-rabarbarowa…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sárgarépa-főzelék

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Cukinia z pomidorami i fetą

A_SE A_SE
Shabbyeat