Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ciecierzyca z cukinią

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Expresowy brokuł z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

4

Flaczki z boczniaków

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Czekoladowy hummus

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

Śniadanie do łożka #151: Kanap…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Expresowy brokuł z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Buraczane gnocchi

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Dżem pomidorowy z chili, imbir…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

2

Placuszki z cukinii. Na słono

Kaś Kaś
Bake&Taste