Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Tarta ze szpinakiem i bakłażan…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

2

Gulasz z boczniaków

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tażin z dyni z żurawiną i ciec…

Tyna Tyna
In cooking we trust

2

Makaron po kawaleryjsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana przecierana…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Jogurtowe racuszki z dynią

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Surówka z kapusty kiszonej, cz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Odchudzające ciasteczka owsian…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

4

Dietetyczny chlebek z dyni i p…

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Pasta z bakłażana i pomidorów

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...