Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Ciasto cytrynowe jogurtowe – k…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Matjas na postny obiad

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

"Odchudzone" gołąbki z mięsem…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

4

Deser z kaszy jaglanej z banan…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

8

Dietetyczne pączki orkiszowe z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

4

Chrupiąca przekąska z ciecierz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Okoń morski (labraks) pieczony…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Dietetyczny łosoś na parze na…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

1

Deser dietetyczny z jogurtem i…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

4

Zielony koktajl z kiwi i seler…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity