Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kürbis-Gorgonzola-Pasta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dorsz w pikantnym sosie pomido…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa fasolowa z makaronem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krem z kalafiora

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Przepisy z tych kategorii

Meksykański hamburger (bez mi…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Sałatka z pieczonych buraczków

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Ribollita

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Panzanella

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pomidorowa z kurczakiem i oliw…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Panini z szynką

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity