Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

9

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ciasto drożdżowe z rabarbarem…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Odwrócone ciasto rabarbarowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chlebek rabarbarowy z podwójną…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kurczak pieczony na puszce p…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Tarta z kremem jajecznym, pokr…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Najprostsza tarta ze szparagam…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Szybkie, ucierane, kokosowe ci…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pikantny bakłażan z bulgurem i…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Potrawka z indyka ze szparagam…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Gołąbki z liści botwiny na par…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj