Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Burgery z białej fasoli

Agata Agata
Pensamientos en un plato

6

Pasztet z cukinii

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Przetworowy sierpień. Suszone…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

2

Rösti - super chrupiące plack…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

4

Pasztet z soczewicy z kurkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Marchewka z papryką duszona w…

figmara figmara
figowe smaki

7

Pasztet z cukinii - pyszny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Pasta z tofu z suszonymi pomid…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Pieczone falafele z bobu

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Wege-kotleciki z młodą kapustą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog