Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Zupa z pokrzyw

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

1

Wieprzowina smażona z brokułam…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Cykoria z jajkiem

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

12

Sałatka świąteczna jajeczno-pi…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z trzech kolorów papry…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

3

Chrzan z imbirem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szparagi w sosie vinaigrette

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Zupa à la sałatka cesar z gril…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

2

Sos tatarski

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Wtorek z kaszą #6: Pasztet jag…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu