Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Dyniowe whoopie pies

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Chlebek dyniowy z nasionami ko…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

1

Dyniowe batoniki owsiane z cze…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z figami i żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z pasternaku i selera na…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Dyniowe babeczki

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Sałatka z pieczoną dynią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Dyniowe pieczywo z pesto szpin…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Placek drożdżowy dyniowy pachn…

atina atina
Tak sobie pichcę...