Szpinak z czosnkiem

 

ok. pół kilograma świeżego szpinaku

 

5-6 ząbków czosnku

 

olej

 

sos sojowy

 

ocet ryżowy

 

olej sezamowy

 

biały sezam do posypania

 

Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki czosnek. Wrzucić na to szpinak, zmniejszyć ogień i mieszając czekać aż zmniejszy objętość. Dolać sosu sojowego - około 2-3 łyżek, 1 łyżkę octu ryżowego i smażyć aż szpinak zmięknie, ale nie wolno dopuścić by zbrązowiał.

 

Wyłączyć gaz - szpinak polać połową łyżki oleju sezamowego, zamieszać. Przełożyć na talerz albo do miski i posypać białym sezamem. Gotowe.

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowana "kanapka"

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Gołąbki wegetariańskie

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Lekki morszczuk pod warzywami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Galaretki warzywne z jajkiem

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

1

Pasta rybna w wersji light

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

5

Zupa krem z czerwonej soczewic…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

5

Kotlety z brokuła / Wegeburger

Kaś Kaś
Bake&Taste

Majonez wegański

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Kushari / Kuszari

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Omlet bezglutenowy ze szpinaki…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Kotlety z soczewicy

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

5

Wegetariański gulasz z soczewi…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku