Szparagi

Szparagi
Sezon szparagowy w pełni. Uwielbiam zielone, cienkie, jędrne i pełne smaku. Tak jak pisałam wcześniej, powoli przerabiam zieleninkę kupioną u Majlertów. Tym razem szparagi w wersji dość klasycznej.
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską pod beszamelem
  • szparagi zielone
  • szynka parmeńska w plastrach
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • beszamel: masło, mleko, mąka
  • trochę tartego sera
Zdjęcie - szparagi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (trzymając w dłoniach za oba końce, zginamy szparaga, pęka tam gdzie powinien). Układam szparagi względem wielkości i owijam szynką po 3-4 w "pakiecie". Układam w naczyniu żaroodpornym dosyć blisko siebie. Robię beszamel i polewam środkową część szparagów, wrzucam na wierzch kilka pomidorków, posypuję żółtym serem, a wystające końce szparagów skrapiam oliwą. Zapiekam 30-40 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - szparagi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - szparagi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów