Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego

Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego

Zdjęcie - Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zobaczyłam te szparagi u Magdy z Dare to Cook, to wiedziałam, że muszę je zrobić ;-) Zmieniłam jednak sos z liści rzodkiewki na liście czosnku niedźwiedziego. Pycha! My zjedliśmy tę sałatkę jako samodzielne danie obiadowe. Teraz sezon na szparagi, to wykorzystuję je na maksa:-)

Zdjęcie - Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 porcje:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • oliwa z oliwek extra virgin,
  • 2 kromki chleba,
  • parmezan w kawałku,
  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego,
  • 100 ml oliwy lub więcej,
  • sól.

Przygotowanie:

Umyć i poobcinać lub ułamać zdrewniałe końcówki szparagów. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posolić i polać oliwą. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wstawić szparagi na ok. 10 -15 minut. Chleb pokroić w grubą kostkę (też skropiłam kawałki oliwą). Dołożyć do piekarnika na wierzch szparagów i zapiekać, aby powstały złote grzanki. Umyte liście czosnku posolić i zblendować, podlewając oliwą, na gładką pastę. Szparagi podajemy posypane grzankami, startym serem i z czosnkowym sosem do maczania lub polanym po szparagach.

Zdjęcie - Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów