Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego
Jak zobaczyłam te szparagi u Magdy z Dare to Cook, to wiedziałam, że muszę je zrobić ;-) Zmieniłam jednak sos z liści rzodkiewki na liście czosnku niedźwiedziego. Pycha! My zjedliśmy tę sałatkę jako samodzielne danie obiadowe. Teraz sezon na szparagi, to wykorzystuję je na maksa:-)
Składniki na 2 porcje:
- pęczek zielonych szparagów,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- 2 kromki chleba,
- parmezan w kawałku,
- pęczek liści czosnku niedźwiedziego,
- 100 ml oliwy lub więcej,
- sól.
Przygotowanie:
Umyć i poobcinać lub ułamać zdrewniałe końcówki szparagów. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posolić i polać oliwą. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wstawić szparagi na ok. 10 -15 minut. Chleb pokroić w grubą kostkę (też skropiłam kawałki oliwą). Dołożyć do piekarnika na wierzch szparagów i zapiekać, aby powstały złote grzanki. Umyte liście czosnku posolić i zblendować, podlewając oliwą, na gładką pastę. Szparagi podajemy posypane grzankami, startym serem i z czosnkowym sosem do maczania lub polanym po szparagach.