Szparagi. Szynka parmeńska. Pieczarki. Na pizzy.


Ciąg dalszy eksperymentów z pieczeniem.
Całkiem udanych.
Tym razem pizza ze szparagami, pieczarkami i szynką parmeńską.
Delikatna i aromatyczna.
Bez sosu - pizza bianca.
Polecam!

Pizza bianca ze szparagami,szynką parmeńską i pieczarkami.
/źródło: ten przepis/
* Ciasto na pizzę:
1 pełna szklanka mąki½ szklanki ciepłej wody /tej samej szklanki którą mierzyliśmy mąkę/25 g świeżych drożdży½ łyżeczki cukru1 łyżeczka solioliwa z oliwek / można zastąpić olejem roślinnym /
* Z tej porcji wychodzi jedna duża, cienka okrągła pizza. Ja zazwyczaj robię dwie takie pizzę – podwajam więc ilość wszystkich składników.
Z wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn / mieszamy wszystko dokładnie / i odstawiamy aż ‘ruszy’ / 5 – 10 min, na powierzchni zacznie tworzyć się pianka /Do mąki dodać sól.Stopniowo dolewać drożdżowego zaczynu do mąki, i początkowo mieszać ciasto nożem /tak jak pisałam tu /, później zaś wyrabiać ręcznie przez ok. 5 min, w razie potrzeby podsypując mąką.Ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde. Nie powinno też kleić się do rąk.
Z gotowego ciasta formujemy kulkę, smarujemy oliwą żeby nie obeschła i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia / nie ma potrzeby zostawiania ciasta na długo, w zupełności wystarczy jak poczekamy 15 – 20 min/


Na pizzę:100 – 150 g sera mozzarella, potartego ½ małej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka4 plastry szynki parmeńskiej3 duże pieczarkiKilka zielonych szparagów /miałam mini – szparagi/sól i pieprz do smakuoliwa z oliwek
Szparagi skrapiamy oliwą z oliwek, lekko solimy i pieprzymy.
Z gotowego ciasta rozwałkowujemy cieniutki placek, trochę więcej ciasta zostawiamy na brzegi. Układamy pizzę na lekko oprószoną mąką blachę.Na cieście układamy kolejno: ser, cebulę, pieczarki, szynkę parmeńską i szparagi.
Pieczemy w temp. 220 st ok. 8 – 10 min. Brzegi i spód muszą się zarumienić / piekłam w opcji termoobiegu, grzałka dolna plus górna /.
Świetnie smakuje z odrobiną śmietany lub naturalnym jogurtem.
Smacznego!

