Szparagi mimoza


Szparagi mimoza
Składniki na 2 porcje: 1 duży pęczek szparagów
1-2 jaja ugotowane na twardo
3 łyżki oliwy
½-1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego
1 łyżeczka ostrej musztardy , u mnie dijon
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, obrać dolne części łodygi (ok.4-5 cm).* Patelnię posmarować oliwą, wrzucić szparagi i oprószyć solą. Szparagi opiec, aż lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące. Zdjąć z patelni i odstawić do przestudzenia. Przygotować sos winegret. W małym słoiczku (typu twist) umieścić oliwę, sok z cytryny lub ocet, musztardę i pietruszkę. Słoiczek szczelnie zakręcić i mocno wstrząsnąć, tak aby wszystkie składniki się połączyły i powstał jednolity sos. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Na półmisku ułożyć zimne szparagi, polać przygotowanym sosem i posypać posikanymi jajkami.
Smacznego!
*Jeżeli skórka jest cieniutka, to nie obieramy.