Sznycle z sosem cukiniowym

Sznycle z sosem cukiniowym

Sznycle niby zwyczajne, a jednak dzięki sosowi cukiniowemu nabierają zupełnie nowego oblicza. Sos podkręcony bazylią i sokiem z cytryny jest bardzo smaczny i chociaż delikatny i kremowy, to jednak wcale nie mdły w smaku. Aby jednak uzyskać kremową strukturę sosu, konieczne okazało się przetarcie cukinii przez sitko, a to wymagało jednak odrobiny wysiłku. Jednak poza tym, potrawa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Polecam na niedzielny obiad :)

Zdjęcie - Sznycle z sosem cukiniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SZNYCLE Z SOSEM CUKINIOWYM
(2 porcje)
300g cienkich sznycli cielęcych lub wieprzowych (użyłam cienko pokrojonego schabu),
250g młodej cukinii,
2 ząbki czosnku,
100ml śmietanki 18% do sosów (z kartonika),
2 łyżki oleju,
świeża bazylia,
odrobina soku z cytryny,
sól i pieprz

Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na niewielkim ogniu 10-12 minut. Następnie dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać śmietankę i kilka listków posiekanej bazylii. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Lekko podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
Sznycle oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z obu stron na drugiej łyżce oleju. Podawać z sosem.


(przepis z książki "Potrawy z cukinii i bakłażanów")

Kategorie przepisów