Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem

Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem
Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés, spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites gastelles, starofrancuskiej nazwy małych ciasteczek.
Petticoat Tails są wałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast po upieczeniu jest bardziej kruche. Ale najbardziej zaskakujący jest ... kminek. Tylko trzeba go dać odpowiednią ilość, nie za dużo. Tyle, aby kminek nie przeważał, był tylko delikatnie wyczuwalny...
P.S. Do wypieku użyłem spodu od tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć spodu trochę mniejszego, najwyżej Petticoat Tails będą ciut grubsze. Oczywiście, jak z każdymi shortbreadami, przygotowanie jest szybkie i łatwe, a ilość potrzebnych składników minimalna.

Składniki:
  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 115 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kminku


Przygotowanie:
  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder, i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto ręką, aż do połączenia się składników. Dodaj kminek, następnie dwie łyżki mleka i zagnieć dość miękkie ciasto.
  3. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W czasie gdy się nagrzewa, przełóż ciasto na natłuszczony i oprószony mąką spód tortownicy. Rozwałkuj je na grubość około 4 - 5 mm.
  4. Szklanką o średnicy 5 - 6 cm zrób okrągłe nacięcie na środku ciasta. Zewnętrzny pierścień podziel na osiem części - nożem zrób nacięcia, ale nie poruszaj kawałków ciasta. Nacięcia warto poprawić, na przykład tępą krawędzią noża. Możesz dla dekoracji poprawić rant ciasta delikatnie przyszczypując go palcami wokół całego obwodu. Jeśli chcesz, możesz też ponakłuwać ciasto widelcem.
  5. Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, aż ciasto uzyska złotobrązowy kolor.
  6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, ale nie zdejmu z blachy dopóty, dopóki nie ostygnie. Po ostygnięciu oprósz je cukrem pudrem i możesz podawać do stołu.
Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rozwałkowane i ponacinane ciasto. Widać nasiona kminku. Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Petticoat Tails tuż po upieczeniu. Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Petticoat Tails tuż po oprószeniu cukrem pudrem. Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Petticoat Tails z góry. Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Petticoat Tails z bliska. Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jakiś łasuch już tu był. Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jakiś łasuch już tu był. Zdjęcie - Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

Kategorie przepisów