Szkockie bułeczki Bapsy
             
Babsy to pyszne, miękkie szkockie bułeczki, które charakteryzują się kwadratowym kształtem i tym, że świetnie wyglądają dzięki obsypaniu mąką. Przyznam, że uzyskanie idealnie kwadratowego kształtu to nie lada wyzwanie, ale dzięki temu odróżniają się od tradycyjnych bułeczek. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze po prostu uzależniają:)
Szkockie bułeczki Bapsy (5 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
 - 3/4 łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki cukru
 - 2 łyżeczki suchych drożdży instant
 - ok. 200 ml ciepłego mleka
 
- Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłe mleko i zagniatać ciasto.
 - Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną konsystencję.
 - Umieść ciasto w misce i przykryj ją folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
 - Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na stolnicę, utwórz z ciasta rulon i pokrój na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj mały kwadrat.
 - Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
 - Przed pieczeniem obsyp bułeczki lekko mąką
 - Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
 - Piecz bułeczki aż zbrązowieją.
 - Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.