Szczupak w śmietanie (z ziołami)

Ryba w śmietanie to chyba mój ulubiony sposób na jej podawanie (oczywiście ryby, nie śmietany ;).
Do sosu dodaję dużo zieleniny- natkę pietruszki, szczypiorek, koperek. Sporo zostawiam też, aby na końcu posypać gotowe danie. Staje się wtedy aromatyczne i świeże w smaku.
Do przygotowania dzisiejszej porcji wybrałam szczupaka, możecie jednak użyć innej, ulubionej ryby.
Proporcje dla 3 osób.

- szczupak - pokrojony w dzwonko, ok. 6 kawałków o szerokości ok. 5 cm
- mąka pszenna - 4 łyżki
- śmietanka kremówka - 300 ml
- natka pietruszki - 1 pęczek
- szczypiorek - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- szalotka - 1 mała sztuka
- olej - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- sok z cytryny - do smaku
- sól, pieprz - do smaku
Rybę przypraw solą i pieprzem, obtocz lekko w mące i obsmaż z każdej strony na mieszaninie oleju i masła.
Dodaj drobno posiekaną szalotkę, lekko ją przesmaż.
Na patelnię z rybą wlej śmietankę, dodaj 3/4 z posiekanych ziół (natki, koperku i szczypiorku). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut.
Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rybę podawaj np. z ziemniakami z wody, z sosem, posypaną pozostałymi, posiekanymi ziołami.