Szaszłyki z wołowiną i morelami

Szaszłyki z wołowiną i morelami
Trochę inne szaszłyki :) Poszczególne smaki bardzo dobrze się tu komponują, naprawdę polecam. Przepis, tak jak poprzedni, znalazłam w gazetce "To jest pyszne".

Zdjęcie - Szaszłyki z wołowiną i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SZASZŁYKI Z WOŁOWINY I MORELI
ok. 300g polędwicy wołowej,
200g suszonych moreli,
20g imbiru,
7 łyżek oliwy z oliwek,
2 łyżki przyprawy do grilla,
1 łyżka miodu,
sól i pieprz,
kumin,
cynamon,
200g jogurtu naturalnego,
pół cytryny,
2 łyżki sezamu

Imbir obrać i posiekać. 6 łyżek oliwy podgrzać w rondelku wraz z przyprawą do grilla. Z umytej i sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, dodać ją razem z miodem do marynaty. Doprawić kuminem i cynamonem. Odstawić do ostudzenia.
Mięso pokroić na cienkie plastry, umyć i osuszyć, pokroić na paski. Zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Morele zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Sezam uprażyć na suchej patelni. Jogurt wymieszać z 1-2 łyżkami soku z cytryny i łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso osączyć z marynaty. Paseczki zwijać i na przemian z morelami nabijać na patyczki. Grillować, obracając, 6-8 minut.
Szaszłyki podawać z sosem jogurtowym, posypane sezamem, oraz z grillowaną ciabattą.

Kategorie przepisów