Szaszłyki z wątróbki

Rzadko jadam wątróbkę, choć ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuję. Szaszłyki z wykorzystaniem tego rodzaju mięsa są dość nietuzinkową propozycją, ale bardzo smakowitą. Oboje z M. byliśmy pozytywnie zaskoczeni, że są tak dobre. Warto spróbować :)
SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKI
(4 porcje)
600-700g wątróbek drobiowych,
ok. 150g wędzonego boczku w cienkich plasterkach,
¼ szklanki czerwonego wina,
1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej),
sól i pieprz,
olej
Wątróbkę umyć, wymieszać w misce z winem i musztardą. Odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie nabić na patyczki do szaszłyków na zmianę z kawałkami boczku. Oprószyć solą i pieprzem. Szaszłyki upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej. Można je również posmarować olejem i upiec w piekarniku. Podawać z surówką.
(przepis z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami)