Szaszłyki z poledwicą z szalotką

Szaszłyki z poledwicą z szalotką
Szaszłyki to prosty pomysł na weekendową przystawkę dla gości lub atrakcyjny obiad. Podane z ryżem lub kaszą stanowią pełnowartościowe danie. Na szaszłyki z wieprzowiną zwykle wybieram polędwicę, ma bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. Latem takie szaszłyki można przyrządzić  na grillu, poza sezonem udadzą się w piekarniku. Olej Kujawski z chili, pomidorami i bazylią, dodany do marynaty, wspaniale wypełni mięso smakami lata. Na imprezach szaszłyki można podać z ulubionym sosem, ja wybrałam dip czosnkowy :-) Ten przepis pojawi się w e-booku  kulinarnym serwisu Z Pierwszego Tłoczenia.

Zdjęcie - Szaszłyki z poledwicą z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 7 małych szalotek obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
  • 5 słodkich mini papryczek oczyszczonych z pestek i pokrojonych w krążki
  • 8 patyczków do szaszłyków
Marynata
  • 6 łyżek oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
Dip czosnkowy
  • 170 g. jogurtu
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • łyżka majonezu
Składniki marynaty mieszam. Do marynaty daję mięso, całość daję do lodówki na 1 godz. Polędwiczkę wyciągam z marynaty, kroję w plasterki  0.5- 1 cm, delikatnie rozbijam palcami i każdy plasterek kroję na pół.  Na patyczki kolejno nabijam złożony w harmonijkę pasek polędwicy, szalotkę i paprykę. Za pomocą pędzelka, szaszłyki smaruję olejem Kujawskim z papryką i piekę w piekarniku na funkcji grill, około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Można je również upiec na grillu. Gotowe szaszłyki zajadamy z dipem, lub innym ulubionym sosem :-)

Zdjęcie - Szaszłyki z poledwicą z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów