Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami

Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na szaszłyki z kurczaka z pieczarkami sprawi, że będziecie zachwyceni grillowaniem.

Zamarynujcie mięso w ziołowych olejach Kujawski. Znajdziecie je aż w 8 wariantach smakowych! W sezonie grillowym świetnie sprawdzą się jako marynata do mięsa, warzyw czy ryby na grilla. Są też pysznym i aromatycznym dodatkiem do sałat!

Oleje Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi i aromatycznymi ziołami.

Składniki na szaszłyki z kurczaka z pieczarkami:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 300 g mini pieczarek
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • Sól i pieprz

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie szaszłyków z kurczaka z pieczarkami:

Mięso z piersi kurczaka oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Papryki pozbawić gniazda i nasion, również pokroić w grubą kostkę. Czerwoną cebulę pokroić na 4 części i rozłożyć na warstwy. Do misy przełożyć wszystkie składniki, dodać umyte pieczarki. Zawartość polać olejem Kujawskim z ziołami, doprawić solą i pieprzem, po czym odstawić do lodówki do zamarynowania na ok. 2 godz.

Po tym czasie nabijać na przemian na bambusowe patyczki do szaszłyków.

Grillować przez ok. 15 min. na mocno rumiany kolor.

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sałatkę do szaszłyków z kurczaka z pieczarkami:

  • 3 garście mieszanki sałat
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • sól i pieprz

Przygotowanie sałatki do szaszłyków z kurczaka z pieczarkami:

2-3 garście dowolnego mixu sałat przełożyć do misy. Na wierzch dodać 1 ogórek wężowy pokrojony w półplasterki, 2 średniej wielkości ogórki kiszone w plastry i 2 pomidory malinowe pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, polać 3 łyżkami oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią.

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 135 minut (120 minut na marynowanie mięsa)
Okazja: grill
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów