Szaszłyki z kurczaka i ananasa z kaszą jęczmienną

Szaszłyki z kurczaka i ananasa z kaszą jęczmienną

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka i ananasa z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka i ananasa z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka i ananasa z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka i ananasa z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka

- 3 czerwone papryki

- puszka ananasa (pewnie lepszy byłby świeży, ale akurat nie było...)

- 2 czerwone cebule

- 2 ząbki czosnku

- curry

- kurkuma

- sól

- olej

- kasza jęczmienna (2 torebki)

- natka pietruszki

- pół papryczki chilli

- sok z ćwiartki cytryny


Sposób przygotowania:


Gotujemy kaszę jęczmienną. Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę, marynujemy w oliwie z dodatkiem curry, kurkumy, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w ósemki, plasterki ananasa osączamy, kroimy na ćwiartki, nadziewamy wszystko na patyczki, oprószamy solą, układamy na grillu, polewamy odrobiną oleju, pieczemy ze wszystkich czterech stron ;) Kaszę odcedzamy, dodajemy do niej drobniutko posiekane chilli i natkę pietruszki, skrapiamy wszystko sokiem z ćwiartki cytryny, mieszamy delikatnie widelcem. Z podanej ilości składników wyszło mi 11 szaszłyczków. Smacznego!

Kategorie przepisów