Szaszłyki po marokańsku
Szaszłyki to świetny sposób na przygotowanie nieskomplikowanego, mało pracochłonnego obiadu. Te przygotowane z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla kuchni arabskiej są nie tylko pyszne i soczyste, ale również niezwykle aromatycznie. Mięso dobrze jest zamarynować odpowiednio wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru.
SZASZŁYKI PO MAROKAŃSKU
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
1-2 łyżki oliwy,
1 duży ząbek czosnku,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
½ łyżeczki mielonej kolendry,
½ łyżeczki curry,
¼ łyżeczki pieprzu cayenne,
¼ łyżeczki cynamonu,
szczypta soli
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą zalać kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie nadziać na patyczki do szaszłyków, dość luźno, by nie były zbyt sklejone ze sobą.
Usmażyć na patelni grillowej (już bez dodatku tłuszczu) lub upiec na grillu.
(przepis z blogu Grumków)